sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Merten jättiläiset

Reissun ensimmäinen opastettu excursio tuli tehtyä, eli Samanassa valaita katsomaan. Paikkahan on siis vanha kalastajakylä, joka päätti hyödyntää sitä, että ryhävalaat tulee vuosittain pariksi kuukaudeksi parittelemaan sen lähistölle. Ryhävalaspopulaatio on noin 10000-12000 ja lähes kaikki käyvät näillä vesillä. Toisin kerrallaan niitä on ehkä joku 300-400 ja nekin ovat hajaantuneet ympäri isoa lahtea.

Kuten oikeisiin soidinmenoihin kuuluu, uroksen on tehtävä vaikutus naaraisiin. Sehän tietty onnistuu jos vaikka hyppää joskus tai muuten vain käyttäytyy maskuliinisesti. Jotkut väittää, että meno muistuttaa vielä ihmeen paljon ihmisten käytöstä yökerhossa. Eli ajan käydessä vähiin osa uroksista käy epätoivoiseksi kun paria ei ole löytynyt ja siitä seuraa taas komeampi loikka. Big paraboom!


 Nykyisin valaiden katsominen on melko isoa, mutta onneksi hyvin organisoitua liiketoimintaa. Touhua valvotaan ja max kolme venettä pääsee aina valaiden lähelle, muut saa olla kauempana odottamassa vuoroaan. Tietty sekaan voi ilmaantua joku paikallinen kalastaja perämoottoriveneellä, johon se on haalinut kadulta turisteja. Ei ehkä se turvallisin ja kuivin vaihtoehto käydä katsomassa.

Itseasiassa on tuurista kiinni näkeekö mitään, meillä oli mäihä. Osa on nähnyt reissuilla vain muutaman hengityksen tuoman vesihöyrypilven ja vilauksen valaan selästä. Päästiin siis ihmettelemään kolmen valaan touhua. Samalla tuli ruuvattua kameraan isompi putki kiinni, että kuvissa olisi muutakin kuin musta piste meressä. Kannatti, vaikka ne on isoja, niin noin 15-50m päästä valaskin näyttää kuvassa pienelle.

Eniten vain harmitti, kun tuli nähtyä kaksi valaan hyppyä. Ekalla kerralla kamera ei ehtinyt tarkentamaan (se menee unitilaan kun sitä ei käytä pidempään aikaan ja se oli tietty siitä käynnistymässä). Toisella kerralla oli niin paljon päitä välissä, että kuvaaa oli turha edes yrittää. Hieno näky silti. Valtaosan ajasta tosiaan oli hiljaista, sitten näkyi jossain valaan selkää ja taas oli hiljaista.

Sitten matka jatkui Cayo Levantado saarelle rantalelämää viettämään. Tietysti paikkalinen hintataso oli melko korkea, oikein viritetty vieressä olevaa all-inclucive hotellia varten. Eli reppureissaaja haukkoo henkeään ja hotellin asiakas myhäilee, että tulipa tehtyä rajua säästöä ottamalla se täysihoitopaketti.


No muutama tunti meni mukavasti ja ranta oli todellakin hiton hienon näköinen. Hienoa hiekkaa, kirkasta merta ja palmuja. Osa paikalla olleista kertoi, että se oli heidän lomakiertueen paras ranta tähän astisista. Helppo uskoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti