torstai 8. maaliskuuta 2012

Kiinalaista laatua

Eilen se tapahtui, koneesta tuli savut pihalle. Samalla sain todeta isojen poikien olevan väärässä, kyllä kone toimii ilman savuakin. Tai sitten jäi vielä sisälle sen verran, että toimivuus ei kärsinyt.

USB äänikortti toimi muuten mukavasti, paitsi sen piuha piti irroittaa ja kiinnittää uudestaan windowsin käynnistyttyä, jos halusi kuulla jotain. Joten kyllästyin moiseen ja tilasin ebaysta koneen takapaneeliin laitettavan spdif ulostulon, kerran emolevyllä oli sille liitin. Suomesta osaa ei saanut, mutta täysin pinniyhteensopiva löytyi etsimällä.

Hienostihan se toimi, paitsi jos kortista DAC:iin menevää koaksiaalikaapelia heilautti reilummin, niin emolevyn suojapiiri kytkeytyi ja kone sammui. Ei hyvä ja tässä kohtaa olisi pitänyt päässä raksuttaa enemmänkin kiinaosan laadulle.
Kerran koaksiaali kaapelilla oli ongelmia, niin tuli kokeiltua valokuitua. Piha liittimeen ja sähköt päälle ja ilmassa tuoksuu heti palaneen käry. Koneen virtakytkin ei reagoi, joten sähköt lähtee virtalähteen kytkimestä samantien.

Koneen aukaisun jälkeen löytyy surkea näky, johto oli alkanut sulamaan. Virtapinni oli sulanut emolevyn pinniin kiinni, joten irroitus tapahtui pihdeillä. Ihme ja kumma tämän jälkeen kone toimi täysin normaalisti. Toisaalta ei suojapiirit edes kytkeytyneet, joten ei siellä syntynyt jännitepiikkiä tai äkillistä jännitteen tipahtamista.

Eniten tuossa ihmetytti miten kaapeli, joka on muovia ja lasikuitua saa aikaan oikosulun. Käytännössä se teki kaapelista tehovastuksen ja sen kyllä huomasi. Kiinalaisten lahjat elektroniikalle on siis samaa tasoa, kuin ketun kanahäkille.

Emolevy tuli vielä varmuudeksi irroitettua ja tarkastettua. Ei mitään tummentumia missään ja kondensaattorit ja piirit ovat kuin tehtaalta tulleet. Se ei siis ottanut mitään vahinkoa koko tapahtumasta. Varmuudeksi tuli vielä siirrettyä tietokoneen johdot oman jakorasian taakse, josta saa poistettua sähköt kun konetta ei tule käytettyä.

Kaikki on siis kuin ennenkin ja joudun edelleen irroittamaan ja kytkemään usb kaapelin, jos haluan käyttää kuulokkeita. Kaikki on siis kuin ennenkin, savukin on tuuletettu pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti