torstai 15. joulukuuta 2011

Varmuuskopionnin riemut

Vähän aikaa sitten tuli mietittyä, miten hiton monella levyllä kaikki tärkeät tiedostot ovat. Pöytäkone, serveri ja usb-levy ovat raid1 pohjaisia. Eli suomennettua 6kpl kiintolevyjä olisi pitänyt hajota, jotta kaikki olisi menetetty. Varmassa vara parempi, mutta liika on jo liikaa.


Silti levyrikko on tullut elämässä vain kerran vastaan, kaikki hukkuneet tiedostot ovat johtuneet ihan puhtaasti omasta innokkuudesta ja typeryydestä (pelottava yhdistelmä muuten).
Esimerkiksi puolen vuoden kuvat katosi, kun varmuuskopintiohjelma päätti serverin vaihtuneiden levyjen ja kuvien puuttumisen tarkoittavan uusinta muutosta ja kuvat piti tietty poistaa pöytäkoneeltakin.. virhe.

Opin ainakin tarkistamaan asetukset ja tekemään käsin varmuuskopiota usb-levylle.

Joten päätin lisätä pöytäkoneen käyttömukavuutta. Raid1 pois ja raid0 tilalle. Suomennettuna ennen kaikki oli koneessa oli kaksi levyjä, jotka oli toistensa identtisiä kopioita. Jos toinen hajosi, kaikki toimi yhä ja mitään ei kadotettu. Haittapuolena on tietysti se, että puolet levytilasta menee "hukkaan".

Uusi viritys on raid0, jossa tieto jaetaan kahdelle levylle. Esimerkiksi jos pitäisi tallentaa sana kuorma-auto, niin kuorma menisi toiselle levylle ja -auto toiselle. Hyvänä puolena on nopeus, kun niin lukeminen ja kirjoittaminen jakautuu useammalle levylle - koneesta tuli mukavan nopea.

Haittapuolena on vain mahdollinen levyrikko, silloin menee kaikki, kun ei puolikkaasta tiedosta saa ehjää, eikä kone tiedä oliko esimerkin auto mallia polku, linja, vai romu.Koska systeemi on tavallista virheherkempi, niin piti varmuuskopiotkin hoitaa kunnolla. Nyt ne toimii näin:

  • Serverin raid1 parille menee edelleen päivittäin kopiot kuvista sun muista tärkeistä tiedostoista. Jos tuhoan jotain pöytäkoneelta, se katoaa serveriltäkin. Jos serveriltä tuhoaa jotain, niin pöytäkoneelta kopioidaan tiedostot takaisin. Serveri kestää yhden levyn hajoamisen, eikä mitään ole menetetty.
  • Pöytäkoneen vanhalle arkistolevylle menee nyt päivittäin kopio, josta ei tuhota mitään, vaikka poistaisinkin alkuperäiset tiedostot. Sitäkin joutuu siivoamaan joskus, mutta tilan puolesta sitä joutuu murehtimaan vasta vuoden, tai parin päästä.
  • Usb-levy on töissä ja sitä varmuuskopiota tulee harvakseltaan päivitettyä.

Nyt jos kone sanoo poks, niin menetän vain päivän tiedot. Jos satun tuhoamaan jotain ja huomaan sen vasta myöhemmin, niin arkistolevyltä löytyy kuitenkin kopio. Kodin palaessa töistä löytyy kuitenkin usb-levyltä vanha varmuuskopio, oli se sitten viikon tai kuukauden vanha. Kaikki ei kuitenkaan voi kadota kerralla. *koputtaa puuta*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti