lauantai 24. joulukuuta 2011

Sähköä kuluu

Pari päivää sitten tuli vuoden viimeinen sähkölasku. Siinä näkyi samalla koko vuoden sähkökulutus, noin 3500kW, mikä on oikeasti aika paljon. Siinä alkoi sitten mietintä mihin se sähkö oikein menee.

Yhteenmuuton myötä kulutus tietty kasvoi, astianpesukone ja pyykinpesukone pyörivät useammin. Ennen tuli maksimissaan käytettyä 60c pyykkiä, nyt vuodevaatteet menee 95c pyykissä. Astianpesukonetta voisi tietty käyttää säästöohjelmalla, mutta se vaatisi vähän tarkempaa huuhtelua astioilta ennen pesua.

Valojen käyttö on lisääntynyt, kotiin tullessa olen joskus ihmetellyt miten valot voi olla joka huoneessa päällä. Toisin tilaa käytetään nyt enemmän, töiden jälkeen vaatteiden vaihto tapahtuu nyt makuuhuoneessa ja nainen häärää useammin keittiössä. Yksineloon verrattuna valot palaa enemmän ja useammassa huoneessa, mutta ero ei oikeasti ole iso.

Toisin muistan sähkönkulutuksen oleen noin 3000-3200kW vuodessa ennenkin ja nykyiseen 3500kW lukemaan mahtuu hajonnut jääkaappipakastin, joka pyöri täysillä viikon, tai pari ennenkuin se saatiin vaihdettua. Eli kyllä ne todelliset sähkösyöpöt on muualla.

Vahvin epäily on tietokone. Pöytäkone on rakennettu ihan tarkoituksella teho ensin, sähkö sitten - periaatteella. Netin rautagurujen laskureiden mukaan se vaatisi 460W virtalähteen toimiessaan täydellä rasituksella, epäilisin sen syövän noin 200W nettisurffauksessa. Monitori on myös ihan hyvä sähkösyöppö, valmistajan mukaan 110W päällä ja 2W valmiustilassa. Joku toinen 24" monitori kuluttaisi vähemmän sähköä, mutta nykyinen pystyy näyttämään värit oikein IPS paneelillaan, toisin kuin halvemmat ja virtapihit TN paneelit.
Laskurin ja omalla sähkönkäytön arvioinnilla pöytäkone vie 876kW vuodessa ja maksaa 123€. Halpaa huvia.

Lisäksi kaapissa pyörii serveri jatkuvasti, mutta se on rakennettu aika virtapihiksi. Laskuri näyttäsi sen vaativan 77W virtalähteen normikäytössä. Toisin se sammuttaa kiintolevynsä, kun niitä ei käytetä. Sama laite veisi laskurin mukaan 675kW vuodessa ja maksaisi 95€. Toisin laskin myös, että jos siitä tekisi mahdollisimman vähävirtaisen, niin säästyneen sähkönhinnalla menisi yli 6v aikaa uuden osien maksamiseen. Kannattaa siis käyttää nykyinen loppuun ja rakentaa uusi ja virtapihimpi vasta kun se alkaa hajoamaan.

Kotiteatteri ja stereot eivät todellakaan ole virransäästäjiä. Tykki kuluttaa sähköä siinä missä iso LCD televisiokin ja elokuvaa katsellessa päällä on useampi vahvistin. Musiikkia kuunnellessa putkivahvistin vastaa pientä kiuasta, mutta se on tietoinen valinta. Halusin hyvin soivan laitteen ja sellaisen, jonka tekniikan ymmärtää. Oikeasti sen voisi avata ja katsoa käsin johdotettuja putkia hetken ja laskea miten se toimii.

Miten kulutusta voisi sitten laskea? Muutama idea tuli mieleen:
  • Valojen voi alkaa myös sammuttelemaan.
  • Astianpesukone säästöohjelmalle, ainakin kannattaa kokeilla onko lopputulos yhä puhdasta, vai pitääkö sitä käyttää normaaliohjelmalla.
  • Nyt 95c lämmössä pestävät tekstiilit voisi pestä 60-80c lämmössä.
  • Kotiteatterin johdot voisi järjestellä uudestaan, jotta harvemmin käytety laitteet voisi sammuttaa helposti kerralla jakorasiasta.
  • Nettisurffauksen voisi tehdä kannettavalla.
  • Kannettavia ei kannata pitää jatkuvasti laturissa, vaan vasta käytettäessä.

Piti siis ostaa sähkömittari ja ottaa selvää mihin sähkö oikein kuluu. Minua ainakin kiinnostaa tietää paljonko maksaa yksi tunti elokuvaa kotisohvalla, tai tunti nettisurffausta pöytäkoneella tai kannettavalla. ;-)

Kodin laitteet päätyivät siis tukinnan kohteeksi ja jatkoa on todennäköisesti luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti