keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Kakluunin sisäinen kauneushoito

Kaakeliuuni säteili mukavasti lämpöä talvikuukausien ajan, mutta se päätettiin silti laittaa remonttiin. Tulipesästä oli jo reikiä poskikanaviin ja tulipesään oli tippunut pieniä tiilenpalasia. Olisihan se tulipesän korjaus ollut yksi vaihtoehto, mutta uunin kuumin kohta on ylempänä ja sen kuntoa ei näe purkamatta.

Tulipesän uudelleen muurauksella olisi siis saatu epämääräinen jatkoaika, joten päätettiin uusia uuni kokonaan. Samalla sen varauskyky paranee, kiitos uusien tulitiilien. Lämmityskuluja ajatellen sitä rahaa ei saa kyllä takaisin, mutta meidän mielestä toimiva kaakeliuuni kuuluu vanhaan taloon.


Tästä siis lähdettiin liikkeelle. Lattioille vedettiin pahvit suojaksi ja niiden päälle vielä levyt. Enimmät huonekalut tietysti kannettiin muualle ja loput peitettiin suojamuoveilla.


Vähän myöhemmin tilanne näytti jo tältä. Kakluunin oli saatu avattua päältä ja pian muurari pääsi etenemään vähän nopeammin.


Muutama tiilikerros myöhemmin oli saatu poskikanavat jo esiin. Rakenne olikin aika mielenkiintoinen, kanavia olikin neljä. Kaksi ylös ja kaksi alas. Oikea nuohoajan unelma.

Uunista tuli muuten useita litroja nokea, vaikka se oli vastaikään nuohottu. Ei ihme, nuohoajat tekee kuulema töitä nopeasti urakkana. Eli riittävän hyvää, mutta ei perusteellisesti jynssättyä.


Kaakelit on numeroitu, ettei kasaamisesta tule liian vaikeaa palapeliä.


Uuni on purettu lähes loppuun asti. Tämän jälkeen seinää vasten olevat tiilet purettiin vielä pois, mutta kaksi alinta kaakeliriviä jätettiin paikalleen.
Tiilet olikin yllättävän suuria, oletettavasti purkutiiliä jostain 1800-luvun puolelta.


Kaakelien reunat hiottiin vähän siistimmiksi. Kai on kai kakluunin vastine suuhygienistillä käynnille?


Kierrätystä parhaimmillaan. 96 vuotta vanha savilaasti on saanut vettä ja pääsee muutaman päivän päästä takaisin uuniin.


Kaakeleita pesun jälkeen. Näistä huomaa hyvin, ettei kaakelit ole litteitä, vaan niiden takana on kuppi. Kuppi täytetään laastilla ja tiilen paloilla ja kaakelista tulee osa uunin rakennetta muurauksen aikana.


Kuten viimeinen kuva kertoo, uudelleen muuraus on jo käynnissä. Neljän kanavan paketti vaihtuikin kolmen kanavan versioon. Taakse tuli villat, uunin vieressä olevat seinät rapataan ja päällekkin tulee palolevyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti